Καθώς η Ελλάδα έλαβε πρόσφατα την αναμενόμενη πρώτη πληρωμή από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 3,6 δισ. ευρώ, είναι σημαντικό να δούμε σε πιο ακριβώς σημείο του προγράμματος βρισκόμαστε σήμερα και να θυμίσουμε φυσικά, πόσο μείζον είναι να επιδείξουμε ταχεία αντανακλαστικά απορρόφησης των κονδυλίων που μας δίνονται. Σημειώνεται, ότι από τα 3,6 δισ. ευρώ, τα 1,72 δισ. ευρώ αφορούν στο σκέλος της μη επιστρεπτέας στήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης (δηλαδή επιδοτήσεις) και το υπόλοιπο 1,84 δισ. ευρώ το σκέλος των δανείων. Η προχρηματοδότηση που πήρε η χώρα μας, αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών χρημάτων που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία αγγίζουν τα 10,2 δισ. ευρώ και αφορούν συνολικά 230 έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0». Το δεύτερο αίτημα πληρωμής θα υποβληθεί μέσα στο καλοκαίρι, με την ανάλογη εκταμίευση να αναμένεται εντός του 2022. Αλλά ας δούμε αναλυτικότερα τι έχουμε καταφέρει ως τώρα.
Τα 15 καθοριστικά ορόσημα της εκταμίευσης
Τέλη Φεβρουαρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη θετική, προκαταρκτική αξιολόγησή της σχετικά με το πρώτο αίτημα πληρωμής της χώρας μας. Στη γνωμοδότηση εκείνη λοιπόν, αποτυπώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων οροσήμων, 15 στον αριθμό. Ποια ήταν αυτά;
Τα ορόσημα που εκπληρώσαμε ήταν:
1. Ανακαίνιση κατοικιών
2. Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων
3. Ενεργειακή φτώχεια
4. Διαγωνισμός για την Κατασκευή 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας
5. Νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων
6. Έναρξη ισχύος εργασιακού νόμου
7. Νομοθεσία για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ
8. Ισχύς νομοθεσίας για το clawback
9. Πρόγραμμα κωδικοποίησης φορολογικής νομοθεσίας
10. Νέα Δικαστικά Κτίρια
11. Νομοσχέδιο για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων
12. Επιχειρησιακές συμφωνίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
13. Πρόσκληση υποβολής προσφορών για εμπορικές τράπεζες
14. Ισχύ νόμιμης εντολής της ΕΔΕΛ (Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου) και δημιουργία του
συστήματος διαχείρισης και ελέγχου
15. Χάρτης πορείας για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων
Ποια άλλα προγράμματα τρέχουν σήμερα
Υπάρχουν προγράμματα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως η «Ψηφιακή Μέριμνα Ι», αλλά και έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως το «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά, η ανακατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης και η Γραμμή Μεταφοράς (ΚΥΤ Κουμουνδούρου), το «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και η ίδρυση Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών. Παράλληλα όμως, ξεκίνησε και η υλοποίηση σειράς μεγάλων έργων όπως η Ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων, οι Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις, η προστασία των δασών, οι Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, η ψηφιοποίηση αρχείων του e-ΕΦΚΑ και του Εθνικού Κτηματολογίου και η αναβάθμιση ερευνητικών κέντρων.
Επιπλέον, δημοσιεύτηκαν πέντε προσκλήσεις για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα και οι οποίες είναι:
- Πράσινος αγροτουρισμός
- Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων
- Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα
- Γενετική βελτίωση ζώων
- Αναδιάρθρωση καλλιεργειών
Ειδικές δράσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έχουν ενεργοποιηθεί οι δράσεις «Προσωπικός Βοηθός ΑμΕΑ», προγράμματα κατάρτισης νέας γενιάς, η μεταρρύθμιση του clawback και ο συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες. Πρέπει να γνωρίζετε επίσης, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθούν προσκλήσεις για προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων άνω των 45 ετών, αναβάθμιση του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, δημιουργία και αναβάθμιση βιομηχανικών πάρκων, ψηφιοποίηση και εφαρμογή του «Εξοικονομώ» για ΜμΕ, πράσινα ταξί, το «Φορτίζω Παντού» για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και πρόγραμμα προληπτικής υγείας, με την πρώτη του δράση να αφορά στον καρκίνο του μαστού.
Η ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε
Η χώρα μας έχει δείξει καλά αντανακλαστικά ως τώρα, γι’ αυτό και είναι ανάμεσα στις 3 πρώτες στην ΕΕ που έλαβαν την εκταμίευση από το ΤΑΑ. Με τον ίδιο ρυθμό πρέπει να συνεχίσουμε, δίνοντας διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, ώστε να συμμετέχουν με καλές πιθανότητες στα διαθέσιμα προγράμματα και στοχεύοντας στο 100% της απορρόφησης τους. Τέτοιες δράσεις και στρατηγικές μπορούν να αποτελέσουν όχι μόνο ανάχωμα, αλλά και πυξίδα, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, απόρροια της πανδημίας και του πολέμου, ενώ αναδεικνύουν τη σωστή παραγωγική κατεύθυνση και τους άξονες που πρέπει να διαθέτει μια σύγχρονη και βιώσιμη οικονομία. Ας αξιοποιήσουμε συνεπώς την ευκαιρία του προγράμματος με μεθοδικότητα και στο μέγιστο βαθμό!