Ευκαιρία για επένδυση ή ένας νέος χρηματοπιστωτικός κίνδυνος;
Από τον Δημήτρη Δημητρίου, CEO & Founder της “CPA Kudos Greece”
Τις τελευταίες εβδομάδες, από τις πρώτες ώρες που άρχισε να διαφαίνεται η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, η αξία των κρυπτονομισμάτων, σχεδόν στο σύνολό τους, αλλά ειδικά του Bitcoin, εκτοξεύτηκε και οι επενδυτές άρχισαν να τρίβουν τα χέρια τους. Γιατί συνέβη αυτό και πόσο ασφαλές μπορεί να είναι ένα ράλι τιμών και μάλιστα σε ένα περιβάλλον που δεν είναι σε πολλές αγορές ρυθμισμένο;
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν τις 5 Νοεμβρίου, ως υποψήφιος πρόεδρος ακόμα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα στηρίξει την αγορά κρυπτονομισμάτων, ότι δεν θα πουλήσει ποτέ τα bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα που διαθέτουν οι ΗΠΑ (σσ. όπως έκανε πχ η Γερμανία), ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καθαιρέσει τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ. Γιατί; Διότι ο Γκέσλερ, σύμφωνα με το Bloomberg, προσπάθησε “να υποβαθμίσει έως και εξαλείψει τα κρυπτονομίσματα”, αντί να εισαγάγει κανόνες που να τα εντάσσουν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως κάνει για παράδειγμα η Ευρώπη.
Τη βραδιά των προεδρικών εκλογών, όταν διαφάνηκε το αποτέλεσμα, η αγορά των κρυπτοστοιχείων «εκτοξεύτηκε» και το Bitcoin έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 75.000 δολάρια. Tην ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το bitcoin σπάει το φράγμα των 95.000 δολαρίων.
Πόσο συνετή ωστόσο είναι η επένδυση σε κρυπτοστοιχεία εν μέσω ενός τέτοιου ράλι; Η απάντηση είναι απλή: όσο συνετή είναι μια επένδυση σε μετοχές που έχουν ήδη αρχίσει την ξέφρενη πορεία τους σε ένα χρηματιστήριο. Μόνο που εδώ υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά: η ρύθμιση της αγοράς κρυπτοστοιχείων σε πολλά μέρη του κόσμου δεν έχει ακόμη μπει σε ράγες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας και καμία προστασία από προσπάθειες κερδοσκοπίας – και ο χώρος των κρυπτοστοιχείων βρίθει από απόπειρες απάτης και κερδοσκοπίας. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή και σύνεση, όπως σε όλες τις επενδύσεις.
Τι μπορεί να πάει στραβά
Χωρίς καμία διάθεση να χαλάσω το κλίμα ευφορίας, ας επισημάνουμε τα εξής:
- Όπως αναφέρει το Bloomberg, δεν θα ήταν συνετό να επιτραπεί σε κλασικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δανείζουν έναντι εγγυήσεων από tokens που δεν έχουν εξακριβωμένη προέλευση, διότι αυτό θα σήμαινε ότι οποιεσδήποτε αναταράξεις στην αγορά των κρυπτοστοιχείων θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προκαλέσουν μια γενικευμένη οικονομική κρίση.
- Το γεγονός ότι ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίζει την αγορά κρυπτονομισμάτων, δεν σημαίνει ότι αυτή γίνεται αυτομάτως πιο ασφαλής. Μάλιστα η Washington Post γράφει ότι μάλλον γίνεται πιο ριψοκίνδυνη. «Κατά τη σύντομη μέχρι στιγμής διάρκεια ζωής τους, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία υπόκεινται σε άγριες διακυμάνσεις τιμών. Μια μεγάλη άνοδος τώρα με μικρότερη ρυθμιστική προστασία υπόσχεται μόνο περισσότερη αστάθεια στο μέλλον», αναφέρεται χαρακτηριστικά το άρθρο.
- Ο Έρικ Μάσκιν, καθηγητής του Χάρβαρντ, ένας από τους νικητές του βραβείου Νόμπελ οικονομικών το 2007, ανησυχεί για έναν ακόμη λόγο. Όπως λέει, σε συνέντευξή του στη Herald, η ευρεία χρήση των ψηφιακών νομισμάτων θα στερήσει από τις κυβερνήσεις ένα βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της ύφεσης, την αύξηση από την κεντρική τράπεζα της προσφοράς χρήματος για να επεκτείνει την οικονομική δραστηριότητα και να αντιμετωπίσει μια κρίση. Όμως εάν περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα αντί για δολάρια ή το εθνικό τους νόμισμα, οι χώρες δεν θα έχουν πλέον αυτό το ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης.
Όπως έγραψα και παραπάνω, τα κρυπτοστοιχεία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως οποιαδήποτε επένδυση. Προκειμένου να κάνουμε ασφαλείς επενδύσεις, θα πρέπει αυτές να γίνονται συνετά και όχι με τη μορφή τζόγου. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών, ένα εργαλείο που, ειδικά στην Ελλάδα θα μπορούσε να διασφαλίζει τις συναλλαγές με κρυπτοστοιχεία, είναι το μοντέλο Sandbox. Όπως έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο, πρόκειται για ένα περιβάλλον οριοθετημένο, στο οποίο εταιρίες, οργανισμοί, ρυθμιστικές αρχές, μπορούν να εφαρμόσουν συναλλαγές με ασφάλεια και με αμεσότητα.