Κρυπτονομίσματα: Όλη η εικόνα την εποχή της μεγάλης έκρηξης

Από τον Δημήτρη Δημητρίου, CEO & Founder της CPA Kudos Greece

Ο ρόλος των ΗΠΑ στην πορεία του Bitcoin και τι συμβαίνει σε Ευρώπη και Ελλάδα με το κανονιστικό πλαίσιο.

Όταν λέμε έκρηξη δεν εννοούμε μια καταστροφική έκρηξη, από εκείνες που σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Μιλάμε για την έκρηξη της αξίας των κρυπτονομισμάτων και ιδιαίτερα του Bitcoin του οποίου η αξία ξεπέρασε το όριο των 100 χιλιάδων δολαρίων, προκαλώντας πανηγυρισμούς από την πλευρά των επενδυτών, και προβληματισμό στην πλευρά της FED. Σύμφωνα με μια διαρροή από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Ria Novosti, η Ρωσία έχει ενδεχομένως μεγαλύτερο αποθεματικό bitcoin από τις ΗΠΑ και κάπως έτσι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Federal Reserve, σύμφωνα με Αμερικανούς αναλυτές, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το 2025.

Ποια καμπανάκια χτυπούν οι αναλυτές

Αναλυτές του The Kobeissi Letter είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και με αναρτήσεις στο Χ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι «ο μεγαλύτερος εφιάλτης της Fed, ο στασιμοπληθωρισμός, έρχεται το 2025», στηριζόμενοι σε μια έκθεση της Apollo, που προβλέπει  αύξηση του πληθωρισμού το 2025 και όχι άμβλυνση που να δικαιολογεί τις περικοπές των επιτοκίων της Fed.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, οι Αμερικανοί έχασαν δισεκατομμύρια από απάτες με κρυπτονομίσματα το 2023 – αυτό αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα, έχασαν πάνω από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, 45% περισσότερα από όσα είχαν χάσει το 2022.

Πώς μπορεί κάποιος να προστατευτεί από μια απάτη με κρυπτονομίσματα; Τα παρακάτω προτείνουν οι ειδικοί στους υποψήφιους επενδυτές, στις ΗΠΑ:

  • Να είναι προσεκτικοί με τα μηνύματα από κάποιον που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν συναντήσει προσωπικά, ο οποίος ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί μια γνωστή εταιρεία, τράπεζα ή κρατική υπηρεσία.
  • Να είναι υποψιασμένοι για ιστότοπους που επιχειρούν να μιμηθούν νόμιμες επιχειρήσεις ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
  • Να είναι προσεκτικοί με τυχόν υποσχέσεις να πλουτίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι γίνεται όμως στην Ευρώπη;

Κι όλα αυτά ενώ στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα τα τελικά πρότυπα και τις οδηγίες για τον νέο Κανονισμό Αγορών σε Κρυπτογραφικά Περιουσιακά Στοιχεία (MiCA). Για την εφαρμογή των νέων κανόνων κρυπτογράφησης, η ESMA ανέπτυξε σε συνεργασία με την EBA περισσότερα από 30 είδη τεχνικών προτύπων και καθοδήγησης. Μεταξύ άλλων πρόκειται για ρυθμιστικά πρότυπα για τις περιπτώσεις  κατάχρησης αγοράς. Οι νέες οδηγίες δηλαδή, καθορίζουν τα συστήματα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πρόληψη και τον εντοπισμό κατάχρησης αγοράς σε κρυπτοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένων διαδικασιών για τη διασφάλιση της συνεργασίας στον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων διασυνοριακών υποθέσεων.

Περιλαμβάνει επίσης τις απαιτήσεις καταλληλότητας των εταιριών που παρέχουν συμβουλές για κρυπτοστοιχεία ή διαχείριση χαρτοφυλακίου κρυπτοστοιχείων.

Επιπλέον, η ESMA παρέχει καθοδήγηση σχετικά με τις υπηρεσίες μεταφοράς κρυπτονομισμάτων που στοχεύουν στη διασφάλιση της προστασίας των επενδυτών κατά τη μεταφορά κρυπτονομισμάτων.

Όπως ανέφεραν εκπρόσωποί της, η ESMA θα επικεντρωθεί στο εξής στη συνεργασία με τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι διατάξεις της νέας ρύθμισης εφαρμόζονται πλήρως.

Τις ρυθμίσεις αυτές αναμένεται να αφομοιώσει και η Ελλάδα με νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να είναι σε εφαρμογή από 1/1/2025 σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, όπως έχουμε γράψει κι άλλες φορές σε αυτή τη στήλη. Όμως η επιτροπή που είχε συσταθεί το Φεβρουάριο καταργήθηκε τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα λίγες μέρες από την εκπνοή του 2024 δεν έχει συσταθεί και συνεδριάσει η νέα επιτροπή και κατά συνέπεια δεν θα είναι έτοιμο το νέο νομοσχέδιο.  Το θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να ετοιμαστεί, πέρα από τις πρωτοβουλίες  της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, θα διαμορφωθεί σε συνεργασία και με την Τράπεζα της Ελλάδος και θα κινείται σε τρεις άξονες:

– Ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

– Ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων, που είναι μια μορφή επένδυσης, λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

– Ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.

Αν θέλουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις, θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

Κλείστε συνάντηση με Επαγγελματικό Σύμβουλο της CPA Kudos Greece

Διαβάστε άλλα σχετικά νέα και άρθρα